Завършила е „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в „Cite Internationale des Arts“ в Париж, а през 2008 г. защитава докторската си дисертация, посветена на нетрадиционните издания за деца.

„През годините хартията се открои като мой предпочитан материал за работа, не може да се каже, че съзнателно съм я избрала, но ми  е страшно интересна все още – казва илюстраторката Капка Кънева. – Когато подредя цялата композиция започва играта с осветлението, за разлика от скулпторите,  които създават едно произведение, което се гледа от всички страни, аз съм принудена да избера един ракурс за поглеждане на един кадър.“За себе си Капка Кънева казва, че е художник на книги, илюстрациите й са особено разпознаваеми, те са изработени от хартия, след което заснети с фотоапарат в определен ракурс.

Тази година тя получи  номинация за наградата „Астрид Линдгрен“  за илюстрациите си на детски книги.

Според нея в детската илюстрация се преследва конкретиката, но е важно и да се оставя пространство на детето, за да фантазира историята, трябва някъде да се отстъпи, за да не се натрапи прекалено много собствената ти представа за случките и героите. Илюстрациите са визуален спектакъл за зрителя – читател,  те са способни да разказват текста като паралелна история.

„Дори книгите , които не харесвам, приемам като много голямо визуално предизвикателство за илюстрация, защото се случва борба“- казва тя.