Днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между България и Азербайджан. Правим важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа.

Около това се обединиха премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, които проведоха телефонен разговор.

Припомняме, по-рано днес Борисов и посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова посетиха КС „Петрич“, откъдето преминаха първите количества природен газ от Азербайджан за България. Тази диверсификация стана възможна благодарение на добрия диалог между българския премиер и азерския президент, посочват от правителството.

Премиерът изтъкна, че с азерския газ страната ни постига цялостна диверсификация – както на произхода, така и на трасето.

Борисов обърна внимание на направеното от българското правителство в енергийната сфера и изрази увереност, че България и Азербайджан имат потенциал да задълбочат търговското си и енергийно сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига не само региона, но и Европа.

Двамата се поздравиха по случай настъпването на 2021 година. Министър-председателят открои отличното сътрудничество между България и Азербайджан на всички нива, като акцентира върху значението на взаимодействието в културната сфера.

Освен това Борисов покани Алиев да посети България в началото на новата година и лично да разгледа модернизираните компресорни станции. Президентът на Азербайджан беше категоричен, че с радост ще осъществи визитата възможно най-скоро.