Това, че колегите от парламентарната група на Обединените патриоти са решили да пропуснат консултациите при президента не е нито бойкот, нито демонстрация. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод отказа на ВМРО и НФСБ да участват в консултациите с Румен Радев за предстоящите парламентарни избори.

Той обясни, че воеводите са отказали да проведат консултации с президента, защото по негови думи нямало смисъл да се участва. Според Каракачанов от тези консултации не е излязло нищо.

Изключително право на президента е да насрочи дата за изборите, след като веднъж си обявил една дата без консултации, явно е, че каквото и да кажат парламентарно представените партии, това няма никакво значение, отбеляза той.

По думи на вицепремиера ситуацията около пандемията е тема на здравните власти, а не на партиите. Според него да се обсъжда с извънпарламентарните партии какви законови промени трябва да се направят, е „несериозно“.

Каракачанов бе категоричен, че законодателни инициативи не се правят два месеца преди изборите.

В България практиката показва, че законодателството се променя малко преди изборите – това не е нормално, подчерта той.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви „казана дума, хвърлен камък“.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти – здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се.БГ“ и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с „Републиканци за България“, АБВ и ПП МИР.

Държавният глава разговаря онлайн и с представители на общностите ни в чужбина.

На 12 януари консултациите при президента Румен Радев продължиха с управляващата партия ГЕРБ, като на срещата не присъства премиера Борисов. Последва срещата с БСП и Корнелия Нинова. След това се състояха консултациите с ДПС и „Воля“, а Обединени патриоти не приеха поканата.