Прелелите реки доведоха до още един, сериозен проблем – наноси от тонове боклук на стената на ВЕЦ „Своге“. Огромното количество битови отпадъци е донесено от водите на река Искър, като в плаващото сметище има от пластмасови бутилки до цели телевизори, съобщава NOVA.

Тоновете отпадъци във водите край ВЕЦ „Своге“ започват да се трупат още преди дни, когато заради обилните валежи съоръжението спира работа си. Половин футболно игрище – така определят размерите на боклука в района на река Искър от управата на ВЕЦ-а

„Доста голямо количество от боклука, който виждаме, е от дъждовете. Помощ няма от никъде. Изцяло нашата фирма чисти тези боклуци. Като основна част от боклуците се прекарват по реката към другите ВЕЦ-ове, където имаме автоматични съоръжения за изчистване”, обясни Васил Шуманов.

От ВЕЦ-а посочват, че за да започне почистването, нивото на водата трябва да падне до 80 кубични метра в секунда, в момента то е 130. Опасност за населението няма. А голямата част от боклука в реката, идвал от незаконни сметища и непочистени дерета, посочват от община Своге.

„През миналата година сме почистили 1100 тона боклук от нерегламентирани сметища на територията на общината”, обясни зам.-кметът Илия Богданов. Колко точно са незаконните сметища обаче нямал представа, казва още той.