Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в четвъртък, че решението на американските социални медии да блокират акаунти на президента на САЩ Доналд Тръмп може да се сравни с „ядрен взрив в кибер среда“, съобщава ТАСС.

Това е удар по демократичните ценности, декларирани от Запада, обяснява тя.

Захарова критикува възможността компаниите, включително Facebook и Twitter, да блокират профилите на президента на страната, без дори да се нуждаят от съдебна заповед или каквато и да е друга процедура.

Тя подчертава, че дори американските съюзници са притеснени от подобни действия, като цитира германския канцлер Ангела Меркел, френския финансов министър Бруно Льо Мер, британския здравен министър Мат Ханкок и други, които изразяват загриженост по въпроса.

„Решението на американските интернет платформи да блокират държавния глава може да се сравни с ядрена експлозия в кибер среда: унищожаването не е толкова ужасно, колкото последиците. Нанесен е удар по демократичните ценности, декларирани от западното общество. С един замах както апологетите на Darknet, така и защитниците на строгата цензура получиха силен конкретен аргумент в защита на своите подходи; започна прекрояването на медийния пазар и най-голямата дигитална миграция“, пише Захарова във „Фейсбук“.