Кръговото кръстовище в центъра на Русе пропада и участъкът е опасен. Пукнатини има и по стените на подлеза. Дефектите са установени още преди две години, но до момента не са отстранени.. Според написаното в местни медии: „фирмата изпълнител се крие“.

Как на практика е възможно това ?

„Още тогава сме изпратили тези дефекти, съгласно договора, за отстраняване съгласно гаранционната отговорност на изпълнителя. Към момента не сме получавали отговори от тях. Искаме с идване на подходящи атмосферни условия изпълнителят да влезе в своята отговорност и да направи корекции на установените от нашата комисия дефекти„, каза Магдалина Илиева – зам.-кмет на Община Русе.

В случаи, че сделката е сключена на пазарна цена и при пазарни условия няма логика фирмата изпълнител да се крие. Пазарна цена означава малка печалба. Ако фирмата е реална и сериозна строителна компания няма логика да не си поправи дефектите. Общината би трябвало да е удържала гаранционна сума по договора от поне 5 на сто от стойността на сделката или 450,000 лева , ако условията са пазарни.

Заплашена от половин милион лева неустойка фирмата щеше отдавна да се е явила на обекта и да си поправи щетите възможно най-бързо. Според думите на зам. кмета на Русе фирмата носи „гаранционната отговорност“ , но става ясно, че гаранционна сума не е удържана. Е , щом е така фирмата няма интерес да острани щетите. Вече си е взела парите. А дали ще бъде осъдена да върне пари на общината и дали ще има пари да го направи ? Предстои да разберем.