Ръководителите на Twitter са блокирали акаунта на китайското посолство в САЩ, след като публикуваха съобщение, обясняващо политиката на Пекин за автономния район Синдзян Уйгур (СУАР), съобщава ТАСС по информация на Bloomberg.

Според изданието, ден след публикуването на съобщението на 7 януари социалната мрежа е скрила туита поради нарушения на установените правила, оставяйки на негово място бележка, че „този туит вече не е достъпен“. „Предприехме подходящи действия по този туит за нарушаване на политиката ни за дехуманизация“, заяви агенцията, цитирана от говорител на Tуитър. В същото време, в резултат на съответните действия на ръководството на компанията, не се появяват нови съобщения на страницата на китайското посолство в социалната мрежа от 8 януари, посочва агенцията.

Във вторник заемащият длъжността държавен секретар в администрацията на Тръмп, направи изявление, в което описа действията на Китай срещу уйгурите в Уйгурския автономен район Синцзян като „геноцид“ и „престъпления срещу човечеството“. Кандидатът за поста на държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е съгласен с тази оценка. В отговор на подобно изявление говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви, че Помпео „се представя като клоун на съдния ден и посмешище за целия свят“.

В сряда китайското външно министерство обяви, че налага санкции на 28 американски граждани, заемали различни длъжности в администрацията на Тръмп, включително шефа на Националния съвет по търговията в Белия дом Питър Наваро, помощника на президента по националната сигурност Робърт О’Брайън, посланика на САЩ в ООН Кели Крафт, бившия шеф на Министерството на здравеопазването на САЩ Алекс Азар и бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън. СУАР е разположен в северозападната част на Китай и е населен от едно от най-многобройните национални малцинства в страната – уйгурите, повечето от които са мюсюлмани.

Според китайските власти, в Синдзян действат сепаратистки групи, свързани с международното терористично ислямистко движение. През август 2018 г. представители на върховния комисар на ООН по правата на човека заявиха, че са получили обективни доказателства, че до 1 милион уйгури могат да бъдат незаконно задържани в поправителни лагери в СУАР. Службата предложи да изпрати наблюдатели в региона, като изрази загриженост относно ситуацията там.

Китайските власти многократно отричат информация за създаването на мащабна мрежа от наказателни заведения в Синдзян. В същото време в края на 2018 г. те съобщиха, че в региона има центрове за образование и професионално обучение.

Според китайски служители има хора, които са попаднали под влиянието на идеите за тероризъм и екстремизъм и са обучавани на китайски език, основите на писането, комуникативните умения и основите на законодателството на КНР. Властите на страната не посочват точния брой на хората, задържани в тези центрове.