Има ли вина Запада за проваления опит да се наложи демократичен модел в арабския регион?

5
0

Десет години след началото на т.нар. Арабска пролет ситуацията е на практика същата. В Египет, където протестите избухнаха на 25 януари 2011 г., демократичният експеримент се провали по-малко от две години по-късно. Тунис, където протестите в региона започнаха, може и да се е приближил една идея до демокрацията, но съседна Либия стигна до гражданска война. Във война са и Сирия и Йемен.

Някои може и да се изкушат да омаловажат това като „типично за Близкия изток“, пише в свой анализ за Politico Х.А. Хелиър, стипендиант на Кеймбридж, старши сътрудник в Royal United Services Institute и Фондация Карнеги за международен мир. Има обаче и още един поглед на нещата. Той е неразривно свързан с Европа, нейната колониална история и съвременната ѝ външна политика.

Х.А. Хелиър казва, че е „вътрешен човек“ за протестите от Арабската пролет, защото баща му е европеец, а майка му – от арабски произход. По думите му битката за демокрация и протестите в региона са неизбежно последствие от провала на постколониалните елити да демонтират държавните структури, останали след колонизацията.

Тези структури са създадени, за да обслужват интересите на европейските елити да управляват колонизираното население. Когато обаче колонизаторите са си заминали, системите не са се променили, така че да обслужват новоосвободените нации. В резултат системите за управление, много от законите и системите за контрол са абсолютно същите, каквито са били и в колониалните времена. Те подсигуряват контрол, а не овластяват, посочва се в анализа.

Западът омаловажава връзката между световните арабски лидери и хората и я определят като авторитаризъм. Истината обаче е, че това е наследството на колониалните правила, които са в голяма степен европейски.

В допълнение към остарелите държавни структури има още един важен фактор, който движеше протестите: демографията. Колониалните системи са създадени, за да управляват – лошо, специфични демографски характеристики. Те не са се променили въпреки промяната на демографията. През последните 20 години арабският регион претърпява мащабни демографски трансформации и дори и най-здравата държавна система трудно би могла да ги следва.

Колониалната система структурно е създадена, за да разпределя неравномерно богатството между малка извадка от общностите. Така, въпреки че населението в региона расте, елитите станаха още по-богати, а нарастващото мнозинство остана бедно. В комбинация с продължаващата автокрация на постколониалните елити, които оказват натиск върху политическите свободи и се изживяват като защитници срещу тероризма и безредиците, това е рецепта за катастрофа.

За съжаление, основните представители на западния блок много добре знаят как да игнорират международното право, когато им изнася, включително и що се отнася до собствените им връзки с региона. Това е вярно не само за Йемен, въпреки че новият американски президент Джо Байдън коментира, че връзката на САЩ със Саудитска Арабия ще се промени. Вярно е и за европейските отношения със Сирия и Ирак, както и с Либия, където Италия и Франция имат огромна роля в конфликта.

Лесно е за Европа, както и за Запада по-общо, да оплаче държавите от арабския свят. Ако обаче продължаваме да не прилагаме международното право във взаимоотношенията с политическите елити от региона,  вината накрая ще е наша.