МЗ спря изплащането на 1000лв. на медицински и немедицински персонал

8
0

Министерството на здравеопазването спря изплащането на 1000 лева на медицинския и немедицинския персонал на болниците, съобщава сайтът Право и здраве.

Решението влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2021 година. На болниците е указано също да върнат получените, но неизплатени до момента на персонала суми.


В писмото се казва, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК.

От началото на тази година, НЗОК ще превежда на болниците суми за възнаграждения на лекари, сестри и санитари в размер съответно 600/360/120. Тъй като това е брутна сума, нетният доход, който ще получи всеки от медиците е приблизително наполовина – 300/180/60.

Това е доста по-малко от получаваните до сега нето 1000 лева от всеки от тях.
Здравното министерство дава обещание, че от месец март ще възобнови плащанията на въпросните 1000 лева, но вече през бюджета на здравната каса. Това, обаче ще изисква промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година, каквито до този момент не са внесени в Народното събрание, както и последващо изменение на НРД.