ЕМА скоро може да одобри нова ваксина на компанията Janssen

14
0

Разработената от “Янсен” коронавирусна ваксина скоро може да се присъедини към тези на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, които са одобрени и в оборот в ЕС.

Одобрението й от Европейската агенция по лекарствата (EMA) се очаква през март, според Масимо Скакабароци, старши мениджър за Италия в Janssen, фармацевтична компания, собственост на Johnson & Johnson.

Тази ваксина има редица предимства пред вече одобрените. Основната е, че изисква само една, вместо двете дози на ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca. А това ще увеличи рязко темпото на имунизацията, затова одобрението й може да се превърне в ключов момент в борбата срещу пандемията.

Ваксината е показала 72% ефективност в проучването на ENSEMBLE в САЩ в единична доза, и 66% ефективност като цяло за предотвратяване на умерен до тежък COVID-19 28 дни след ваксинацията, както съобщиха от компанията на 29 януари.

Друго предимство на ваксината “Янсен” е, че тя не изисква специална студена логистична верига за нейния транспорт и съхранение, както за тези на Pfizer и Moderna. Препаратът е стабилен за 3 месеца при съхранение при 2-8 градуса по Целзий, и за две години при -20 градуса.