За последните 30 дни до бизнеса са стигнали около 120 млн. лева

10
0

За последните 30 дни до бизнеса са стигнали около 120 млн. лева като 50 млн. лева от тях – през Българската банка за развитие за гарантиране на безлихвени кредити, предимно за физически лица.

Останалите 70 млн. лева са изплатените  по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност“, които са стигнали до бизнеса през мярката, реализирана чрез НАП, както и по процедурата за микрофирми и отделно само за транспортни фирми.

Отчетът е по данни на Министерството на икономиката, стана ясно по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри, информират от пресслужбата на кабинета.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева информира, че плавно продължава ваксинацията в областта на социалните услуги, като в София тя вече е приключила. Тя подчерта също, че по мерките на Министерството на труда и социалната политика за запазване и създаване на заетост са разплатени над 1 млрд. лв. на бизнеса.

„По мярката 60/40 продължаваме да изплащаме средства – платени вече са 831 милиона лева. В секторите, които са най-пострадали – хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са запазени 30 000 работни места като до края на миналата седмица са изплатени 117 милиона лева“, посочи министърът.  Тя информира също, че по мярката 75/0 за затворени бизнеси са подадени 9384 заявления от работодатели за 47 945 работници и служители.