Армията в Мианма обеща нови избори

4
0

Bоенните в Мианма не могат да овладеят демонстрациите в страната две седмици след като свалиха фактическия ѝ лидер Аун Сан Су Чжи и формираха хунта, която трябва да управлява страната година, до предполагаеми избори. Демонстрантите намаляват, но продължават призивите за гражданско неподчинение, докато армията затяга хватката върху живота в страната.

Нямаше протести в първите няколко дни след преврата, обоснован с „измами“ на изборите миналата есен. С него армията се върна на власт след прекъсването през 2011 г. на половин век, в който пряко управлява Мианма.

След това хиляди демонстранти успяха да се организират въпреки опитите да бъде спрян достъпът до „Фейсбук“ и почти напълно да се блокира интернет. Връзката отново бе прекъсната снощи, но от сутринта е възстановена.

Армията обаче не реагира на предупреждението, че „светът наблюдава“. Днес на първата си пресконференция след преврата тя обеща нови избори и отказ от властта. Неин говорител повтори, че въоръжените сили са се справили с изборна измама, и съобщи, че срещу Су Чжи има ново обвинение, без да уточнява (тя е под домашен арест и е обвинена в притежаване на незаконно внесени уоки-токита).

По думите му военните смятат да предадат властта на спечелилата на изборите партия. Към протестиращи бяха отправени критики за насилие срещу силите на реда при действия на „беззаконие“.