Пчеларите в страната се обявяват против Наредба 13

8
0

Пчеларите са оставени да се оправят сами – или поне така се чувстват от бизнеса, стана ясно на брифинга на сдружение „Български свободни пчелари“. Те се обявяват против Наредба 13, която въвежда практиката земеделците за се предупреждават за пръсканията онлайн, чрез регистър.

Така отпадат всички други начини за известяване, а именно чрез кметовете на населените места или местните медии. Настояват и за ограничаване на пръсканията, защото се вреди както на тревните площи, така и на пчелите.

Най-големият бич за пчеларството е зимната смъртност на пчелите. Колкото пчеларите имат вина, толкова е виновна и държавната политика. През последни 2-3 години смъртността на пчеларите е над 50%. Причините за нея са от много фактори с влияние.

Едновременно с това ако пчеларите обявят реалната смъртност, те ще бъдат обаче наказани, тъй като Българската агенция по безопасност на храните също няма интерес от нея, защото европейско финансиране се получава на базата на регистрирано пчелно семейство.

Ясен Янев, председател на „Български свободни пчелари“ заяви, че е изпратил над 100 сигнала заради проблемите в Наредба 13.

Министерството на земеделието чии интереси защитава, попита той. Не се следят препаратите, които пръскат тревните площи. Пчеларите настояват за публичен контрол за пръсканията.

Досега бизнес ресурсът е изчерпан. Ако досега пчеларите са се справяли, то сега ножът стигна до кокала, обяви и Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз.