Ангела Меркел представи план за излизане от „локдауна“

5 060
0

Канцлерът Ангела Меркел изложи подробно стратегията си за облекчаване на правилата за короната. Стъпките трябва да бъдат комбинирани с повече тестове за корона.

С оглед на тревогите от трета коронална вълна, канцлерът Ангела Меркел (CDU) отново пледира за предпазлива стратегия за възможни отваряния. Тя уточни своя план стъпка по стъпка: стъпките за отваряне ще трябва да бъдат въведени разумно, заедно с повече тестове, каза Меркел в понеделник, според участниците в онлайн консултациите на президиума на ХДС. Гражданите копнеят за отваряща стратегия, разбира тя.

Меркел даде ясно да се разбере, че вижда три области, за които трябва да бъдат съставени пакети от стратегия за отваряне:

От една страна, става въпрос за областта на личните контакти, втората е за училищата и професионалните училища както и трети пакет със спортни групи, ресторанти и култура.

Целта е да се съберат пакети, за да се направи отваряне възможно и след това да се адаптират, каза тя.

От този вторник нататък работна група с канцлера Хелге Браун (CDU) и ръководителите на държавните канцеларии на федералните провинции ще се срещнат по темата за отварянето.

Следващата конференция на министър-председателя с канцлера, планирана за 3 март, трябва да бъде подготвена. След това целта е да се представят планове за възможни стъпки за отваряне. Браун каза, че според информация от участници в президиума на CDU, мутациите на корона вируса за съжаление са унищожили доброто развитие в Германия.

Планът на Меркел стъпка по стъпка според броя на инфекциите

В интервюто за ZDF Меркелс бе определила своя поетапен план за броя на заразените: Ако броят на новите инфекции на 100 000 жители в Германия се оценява на 50 на 1 март, фризьорите, детските заведения и началните училища трябва да се отворят – получиха зелено, в много федерални провинции те отварят училища отчасти от днес.

Следващата стъпка: ако новите инфекции останат стабилни и дори паднат под 35 нови инфекции на 100 000 жители, могат да се отворят магазини, музеи и галерии. И накрая, според Меркел има частни контакти, групови спортове, кино, театър, ресторанти – и накрая хотелите. Тя не е обвързала тази стъпка с никой друг инцидентен номер. Тя каза:

Винаги, когато останем стабилни на 35 в продължение на 14 дни и предишната стъпка на отваряне не е довела до увеличаване на броя на случаите, тогава можете да предприемете следващата стъпка.

Информацията е на zdf.de !