BBC: Ако всичко върви по плана на премиера, ограниченията в Англия ще отпаднат напълно до 21 юни

3 890
0

Борис Джонсън настоя, че планът му от четири стъпки за облекчаване на мерките на Англия е „еднопосочен път към свободата“.

„Внимателната“ стратегия на премиера може да доведе до напълно отпадане на ограниченията до 21 юни – ако всичко върви по план, пише BBC.

Премиерът, който е изправен пред критики от някои свои собствени депутати, които смятат, че темпът на промяна е твърде бавен, каза, че предлага най-добрия шанс да се избегне ново затваряне.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще разкрие собствения си план по-късно.

Тя заяви, че Шотландия ще се върне към диференцирана система, когато мерките бъдат облекчени, което означава, че различни части на страната могат да бъдат под различни правила.

Междувременно правителството преразглежда и използването на удостоверения за „Covid status“, които могат да бъдат използвани от хората, за да докажат, че са получили ваксина или отрицателен тест за коронавирус, за да влязат на определени места.

На 29 март ще има допълнително облекчаване, като групи от до шест души или две домакинства могат да се събират в паркове и градини.

Магазини, фризьорски салони, спортни зали, както и самостоятелни ваканционни помещения, могат да отворят отново на 12 април. Може да бъде обявен и преглед на международните ограничения за пътуване в свободното време.

От 17 май две домакинства или група от шестима може да могат да се срещнат на закрито в пъб или ресторант.

Кината, музеите, хотелите, представленията и спортните събития също ще бъдат отворени отново.

В последната стъпка от 21 юни потенциално ще бъдат премахнати всички законови ограничения за социалните контакти, като окончателните затворени сектори на икономиката ще бъдат отворени отново – като нощните клубове.

Напредъкът по графика ще зависи от четири теста: успехът на пускането на ваксината, доказателства за ефикасността на ваксината, оценка на нови варианти и поддържане на нивата на заразяване под ниво, което може да окаже натиск върху здравната система.