Снимка: GETTY IMAGES

Напускащите Великобритания трябва да докажат, че имат право да пътуват или рискуват да бъдат глобени до £ 6,400 („Декларация за пътуване“)

18 563
0


Всеки пътуващ в чужбина от Англия от понеделник ще трябва да докаже, че има право да пътува или рискува да бъде отклонен от летището и глобен.

Те ще трябва да попълнят документ „Декларация за пътуване“ от правителствен уебсайт. Формулярът посочва, че пътуването им е разрешено при настоящите ограничения, като например за образование или работа. Полицейските служители ще извършват проверки на място и могат да помолят пътуващите да представят попълнен формуляр.

Ще бъде нарушение, ако не се представи попълнен формуляр и лицата могат да бъдат глобени с £ 200, предупреди Министерството на транспорта. Формулярът трябва да бъде изтеглен от уебсайта на правителството, подписан преди пътуване и носен или изтеглен на мобилен телефон.

Формулярът от три страници изисква пътниците да попълнят личните си данни и да отбележат квадратчето, посочващо защо напускат страната.

Авиокомпаниите ще проверят дали формулярите са попълнени преди качване, или при чекиране (онлайн или на гише) или на портата за заминаване. Пътниците, които нямат валидна форма, могат да не получат достъп до своя полет.

Авиокомпаниите са законово задължени да посочат на своя уебсайт, че формулярът трябва да бъде попълнен преди пътуване. Настоящите ограничения за „заключване“ означават, че е незаконно пътуването в чужбина без разрешена причина, като например за работа, доброволчество, образование, медицински причини или погребения.

Пътниците, които са идентифицирани от полицията като опитващи се да пътуват в чужбина по причини, които в момента не са разрешени, ще бъдат помолени да се върнат у дома и рискуват да бъдат глобени за нарушаване на правилата. Глобите започват от £ 200 и достигат до максимум £ 6,400.