БЧК откри Национален кризисен оперативен център

21
0

Българският Червен кръст/БЧК/ откри Национален кризисен оперативен център /НКОЦ/ с цел да подобри координацията на дейностите си на национално и регионално ниво, съобщи БГНЕС.

Той се намира на територията на Учебно-логистичния център на БЧК в Лозен, а като част от него е въведена и софтуерна система за управление и мониторинг при кризисни ситуации в реално време. Центърът бе открит от председателя на БЧК акад. Христо Григоров и от генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. На церемонията по откриването присъства и гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Трите основни функции на НКОЦ, гарантиращи възможно най-ефективна реакция в отговор на евентуални бедствия, аварии и катастрофи, са организация, информация и техническа експертиза. Центърът ще координира и специализираната подготовка за реакция при кризи, която ще включва планиране, тренировки, упражнения, както и дейности свързани с оценка, реагиране и възстановяване. Така ще може да бъде разработена и методология за обучение на различни целеви групи.

„Щастливи сме, че с откриването на Националния кризисен център ще имаме възможност по-лесно да събираме, обменяме и управляваме информация по време на бедствия. Убедени сме, че така ще бъдем възможно най-подготвени да окажем своевременна и адекватна помощ на всеки, който се нуждае от нашата подкрепа“, сподели акад. Христо Григоров, председател на БЧК.