Проучване на НСИ показва подобрение на бизнес климата от началото на 2021г.

8
0

През март стопанската конюнктура в страната се подобрява за трети пореден месец от началото на 2021 г., заличавайки влошаването в края на предходната година, показва последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Подобрение на бизнес климата през март има при всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, услуги и търговия на дребно, цитира изследването БНР.

Общият показател на бизнес климата нараства през март с 2,1 пункта спрямо февруари, когато се повиши с 1,8 пункта. По този начин показателят на стопанската конюнктура поднови своя отскок от рекордните дъна през миналия март и април (по време на първия пандемичен локдаун), когато индексът на бизнес климата се срина драматично с близо 50 пункта.

През април 2020 г. той се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета „Виденов“.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през март с 2,1 пункта след стабилизация през февруари, като последната анкета на НСИ отчита подобрение на оценките и очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия.