Какви ограничения в Испания ще останат в сила след 9 май?

3 155
0

Отброяването до края на приключване на някой ограничения на 9 май започна. През последните шест месеца спешната мярка даде на регионалните правителства на страната правомощието да въведат ограничения за коронавирус, които ограничават основните права – като вечерен полицейски час и периметърни блокировки – без да се изправят пред съдебни предизвикателства. Но краят на аларменото състояние не означава непременно край на ограниченията за коронавирус.

Испанският министър-председател Педро Санчес заяви миналата седмица, че правителството – което се оглавява от коалиция на Социалистическата партия (PSOE) и младши партньор Unidas Podemos – работи, за да гарантира, че „няма да е необходимо“ за удължаване на положението, съобщавайки, че 10% от възрастното население – пет милиона души – ще са получили поне първата си доза от ваксината Covid-19 до първата седмица на май.

Но докато Испания почти приключи с ваксинирането на населението над 80 години с първата доза (само половината са ще са получили и двете дози) имунизацията на други високорискови групи изостава.

Въпреки че централното правителство заяви, че кампанията за ваксиниране ще се ускори с пристигането на повече дози, някои епидемиолози предупреждават, че това може да не е достатъчно, за да се изглади кривата.

„Не виждаме, че ваксинацията ще има значително въздействие до май. Може да има по-малък натиск върху здравната система, но реалността е, че здравните власти се доверяват прекалено много, че имунизационният механизъм може да спре вълните “, каза Лопес-Акуня, който препоръча настоящите мерки, като периметровата блокировка на регионите и нощен полицейски час, да се запази на място до края на лятото и общите правила за използването на маски за лице и социално дистанциране поне до края на годината.

„През май е възможно да нямаме интензивността на третата вълна, но ще има високи нива на заболеваемост и ще бъдат необходими мерки “, обясни Даниел Лопес-Акуня, бивш служител на Световната здравна организация (СЗО).