Снимка: Getty Images

„NL TIMES“: Нидерлания излиза от локдауна чрез план от 5 стъпки, обяви премиерът Марк Рюте

2 482
0

Нидерландия ще излезе от блокирането през лятото в план от пет стъпки, обявен във вторник от премиера Марк Рюте и министъра на здравеопазването Уго де Йонге. Информацията съобщава изданието „NL TIMES“.

Планът ще започне на 28 април с възобновяване на терасите/откритите части на кафенетата и още магазини и премахването на комендантския час. Той трябва да приключи до началото на юли, когато всички пълнолетни жители са имали възможност да получат поне една доза ваксина.

Кабинетът също така потвърди, че студентите от висшето образование ще могат да се върнат в класните стаи за първи път след повече от четири месеца на 26 април.

„Емоциите се засилват, ограниченията стават все по-рестриктивни и ни е все по-трудно да се съобразим с мерките“, каза Руте. „Всичко това е напълно разбираемо. Но не трябва да изпускаме от поглед колективната реалност. И това е, че краят се вижда.“

Въпреки това разбиране, Де Йонге заяви, че планът е контур, който може да бъде коригиран при развитието на пандемичната ситуация. „Ще вървим по-бързо, ако е възможно и по-бавно, ако е необходимо“, каза Де Йонге.

На 20 април ще се състои пресконференция, за да се информира обществеността дали страната ще направи първа стъпка на 28 април.