Снимка: bulgaren.org

Австрия планира облекчаване на мерките за пристигащи от страни членки на ЕС

1 684
0

От 19 май Австрия планира облекчаване на мерките във връзка с Ковид 19. С отварянето на ресторантите и хотелите ще се активизира туризмът и в тази връзка се очаква влизането в страната да бъде значително улеснено.

Според подготвяните изменения се предвижда сегашната задължителна карантина да отпадне за пристигащите от държави членки на ЕС. Изключение може да се въведе за райони с високо ниво на разпространение на заразата. В тази насока австрийското здравно министерство ще се ориентира по светофара на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC). Това съобщи австрийското издание Der Standard.

Вероятни промени в режима на влизане в Австрия

Безпроблемно ще бъде пътуването за пристигащите от държави със зелен или оранжев код на картата на ECDC.

Пътниците от страни със светлочервен код ще трябва да покажат на граничния пункт негативен тест за Ковид 19, удостоверение за имунизация или за преболедуване на Ковид 19.

Задължителна десетдневна карантина с възможност за освобождаване след петия ден с негативен тест остава за пристигащите от тъмночервените зони на картата на ECDC. Дали ограниченията ще се налагат на ниво държава или ще има по-детайлно регионално деление все още не е ясно.

Ако се погледна сегашната обстановка, изцяло зелени или оранжеви държави в Европа са само Финландия, Исландия, Португалия и Малта. Туристически дестинации като Испания, Гърция, Италия и съседна Германия са все още с високо ниво на риск и са с тъмночервен код. Пристигащите от Франция, Швеция, Нидерландия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, България, Кипър, Естония и Латвия също ще трябва да останат в карантина.

Все още не напълно ясно какви точно ще са промените, които ще бъдат приети, но най-вероятно, те ще влязат в сила от 19 май, твърди Der Standard.