Ефектите от ваксинационната програма на Нидерландия започват да дават резултат

16
0

На 2 май 3,2 милиона души получиха първaта си ваксина, докато 1,2 милиона души вече бяха напълно имунизирани срещу COVID-19. Повечето хора, които вече са напълно ваксинирани, са здравни работници или хора на възраст над 70 години, а данните от Националния институт за обществено здраве и околна среда (RIVM) сочат, че повече от три четвърти от хората на възраст над 70 години са получили поне едина доза, а почти трети е получил и двете дози.

В допълнение към това, според данни от холандската кръвна банка Sanquin, приблизително 32% от населението на Холандия има коронавирусни антитела в кръвта си – значително увеличение от 13,3%, регистрирани в края на януари.

Тези цифри имат значителни последици за хоспитализациите с коронавирус в Холандия: докато холандските болници и отделенията за интензивно лечение са все още пълни с пациенти с коронавирус, персоналът забелязва ефектите от националната кампания за ваксинация.

Първо, дори при 2.613 болнични легла, заети от пациенти с коронавирус на 4 май, смъртността на тези пациенти е намаляла значително от началото на годината. В реанимацията рискът от смърт е спаднал от 27 процента на 1 януари и на 20 процента на 1 април. В допълнение към това възрастта на болничните пациенти е намаляла.

През януари 27,5% от пациентите са на възраст над 80 години, но в началото на април тази цифра е спаднала до 15%. Вместо това RIVM отбелязва рязко увеличение на броя на пациентите на възраст между 30 и 70 години (43% през януари / февруари до 56% през март / април)