Снимка: БГНЕС

Меркел: За първи път след ВСВ, основните свободи са ограничени до степен, която е била извън нашето въображение

225
0

В обръщението си за Деня на освобождението на Нидерландия, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз трябва да остане единен, за да продължи да се сблъсква с някои от най-големите предизвикателства, които регионът е виждал от над 75 години. Тя също благодари на Нидерландия за създаването на нови отношения с Германия, като заяви, че е „вечната отговорност на Германия“ да поддържа паметта за Втората световна война жива.

По време на речта на 5 май във видеоразговор от Берлин тя каза, че е чест да участва в събитието, което според нея е символично за приятелството, което двете страни споделят. Меркел говори за огромните загуби, понесени от Нидерландия по време на Втората световна война.

Пред оцелелите от концлагера Вестерборк, които гледаха речта на живо, Меркел отбеляза, че три четвърти от еврейското население в Нидерландия са били убити при нацисткия режим – „повече, отколкото във всяка друга държава в Западна Европа“. Тя каза: „Нищо не може да изтрие болката на оцелелите от концлагерите.“

Тя коментира и настоящата пандемия на коронавируса, която накара двете страни да наложат някои от най-суровите ограничения, наблюдавани от много дълго време. „За първи път след Втората световна война основните свободи са ограничени до степен, която е била извън нашето въображение преди пандемията“, каза тя.

Според нея тези ограничения са оправдани само ако са временни и защитават човешкия живот.