Обзор: Бизнесмен свидетелства за изнудване срещу Бойко Борисов вчера (ВИДЕО)

9 059
0

Пред комисията за ревизия на кабинета, оглавявана от Мая Манолова, беше разпитан бизнесмен, подал сигнал за корупция, свързана с премиера Бойко Борисов. След като Илчовски се появи той не беше представен с името си, а самият той го съобщи след дълги препирни в залата.

Запознайте се със Светослав Илчовски от Червен бряг.

Той е особено известен в Дивия Северозапад. Няколко смъртни случая са свързвани с името на скандалния бизнесмен.

 • През 2014 година земеделска машина на богаташа аварира, откъсва се метаната гондола, която убива на място 21-годишен младеж.
 • При инцидент с тежка машина на предприятието на Илчовски, на селски път край Плевен, е затисната пълна кола, патуваща за болницата в града. На място са убити двама души, другите са откарани в много тежко състояние.
 • „Блиц“ твърди и че има вероятно престъпление, извършено от самия Илчовски. Според агенцията олигархът блъснал с автомобила си човек, който починал на място. Шефът обаче успял с връзки да се измъкне, като платил на свой подчинен да поеме вината и да каже, че е карал колата.

Скандалите около Илчовски не свършват до тук:

 • През 2018 г. двама братя от Видинско, собственици на земя, са пребити зверски от мутрите на Илчовски. На помощ на биячите са и гардове от частна охранителна фирма, бранеща интересите на милионера. Братята са пребити, за да „не си помислят да палят реколтата на земевладелеца“ по информация на Tribune.bg.
 • Светослав не си поплюва и със собствената рода. За това алармира БиТиВи. През 2016-а година телевизията разкрива, че на търг за земя Илчовски пристига с 50 души охрана. Целта им е да „респектират“ неговия чичо, който е единствен конкурент на търга, пише още Tribune.bg.

Ето и част от разкритията, които Илчовски направи пред комисията в парламента вчера:

 • Светослав Илчовски, , заяви, че е бил изнудван от собственик на друга фирма, който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата била за това да продава зърно под пазарните цени. Илчовски каза, че е имал и неформални срещи с премиера в оставка, на които са му показвани сцени на издевателства над други бизнесмени с цел сплашване. Пред комисията той спомена имента на Миню Стайков и Николай Банев.
 • Той обвини регионалния министър Петя Аврамова, че го притискала по телефона да спре да изкупува земи. Казала му: „Ще те дам на нашите прокурори“.
 • „Отивам в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг. Другият приближен на нашия премиер ме пита: Няма ли да се махаш от тая община“, разказа бизнесменът.
 • „Иван Пилето (бел. ред. – собственикът на фирма „Градус“) от Стара Загора ме покани на разходка до Монако през 2017 година. Лично съм виждал и премиера на такива срещи. Показаха ми клип, в който имаше сексуални издевателства върху задържан бизнесмен, който е в затвора“, разказа Илчовски, като с думите си визираше Миню Стайков. На тези срещи е бил Иван Ангелов от „Градус“. Бизнесменът се оплака, че от него искали да направят фиктивни сделки преди публичното предлагане на това дружество. „Впоследствие разбирам, че целта на тази операция е била да продадат акции без стойност“, каза още той.
 • „Ставаха все по-нагли исканията. 2020 г. се скарахме. Аз съм в този бизнес 23 години, имам 150 000 дка, продукция за 40 милиона лева искаха да им продам, искаха да ме обвинят в убийство“, каза още той.
 • „Министерство на земеделието е контролирано от Иван Пилето. Никой не може нищо да вкара без тях. Затова храната ни е най-боклучавата в света и в същото време най-скъпата“, каза още Илчовски.
 • „Не ни управляват министри, а такива като Иван Пилето – във всички сектори, пълен контрол. България е разделена на губернии, но напоследък се оядоха и започнаха да си гледат в канчетата един на друг. Така убиват предприемаческия дух на младите хора. Не сме имали възможност да застанем открито, защото всичко се контролира от ГЕРБ“, каза още той.
 • По думите му е имало издевателства от страна на приближени на Борисов и върху Николай Банев.
 • Пред депутатите от комисията той каза още, че златните кюлчета, които станаха известни след публикувани снимки от спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция, са били подкуп от същия бизнесмен, който го е изнудвал.
 • Илчовски разказа и за жената, станала известна като „Мата Хари“, чието име остана неизвестно, но беше обвинена от премиера като човекът, отговорен за снимките от спалнята му.

Докато той отговаряше на въпросите на членовете на комисията в залата влязоха депутати от ГЕРБ, както и министър Аврамова. Представителите на най-голямата партия протестираха, че за втори път не са били уведомени за провеждането на заседание на комисията, както и че е бил нарушен дневният ред. Част от народните представители от ГЕРБ заявиха, че всеки, чието име е споменато от бизнесмена, ще го съди.

Последва близо час хаос, в който провеждането на заседанието де факто беше осуетено.

В крайна сметка председателката на комисията Мая Манолова прекрати заседанието и насрочи провеждането на ново такова в петък.

За свидетелствата си Илчовски не предостави доказателства, а само заяви, че ще изпрати документи по-късно.

Целият запис от заседанието може да видите в следващото видео, предвид визитката на Илчовски, сами може да прецените до колко казаното от него е истина.