Снимка: Ройтерс

Чехия: Цените на услуги и стоки масово се повишават заради кризата

909
0

Mагазините и услугите в Чехия се отварят отново, някои сектори отбележат ръст на цените и вероятно ще се увеличат още повече в близко бъдеще.

Ресторантите в Чешката република вече са повишили цените на бирата, докато други чакат, за да не обезсърчат клиентите. В крайна сметка те ще трябва да прехвърлят увеличените разходи. Хотелиерите също увеличават цените в планински или спа места, а други ще трябва да следват този пример, за да останат на повърхността.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Българите ще пътуват със „зелен сертификат“ от 1 юни

Козметичните услуги, масажите и фризьорските салони също стават по-скъпи. Бизнес операторите не само трябва да компенсират загубите, направени през последната година, но трябва да компенсират и инфлацията.

Ремонтите на апартаментите също ще се увеличат като цени, тъй като разходите за материали, особено метали и пластмаси, са се увеличили до 35% в сравнение с миналата година. Хората в дърводелската индустрия казват, че никога досега не са виждали толкова по-големи разходи. Липсата на суровини също измести датите за доставка на поръчани стоки. Експертите казват, че увеличението на цените на суровините се дължи на прекъсвания във веригата на доставки.