Бургас представя сборник посветен на културно-историческото наследство на региона

18
0

Издание,посветено на културно-историческото и природно наследство в Бургаски регион, в което са поместени научни статии и съобщения ще бъде представено в Бургас. Сборникът „Известията на Бургаския музей“ се финансира по проект, спечелен пред Министерството на културата от Регионалния исторически музей /РИМ/ в морския град. В изданието намират място и археологически, исторически, изкуствоведски, етнографски, природонаучни и археозоологически публикации. Това съобщиха от управата на музея в Бургас.


Сред авторите са всички уредници и екскурзоводи от РИМ, както и учени от Националния исторически музей в София, РИМ – Варна, Центъра за подводна археология – Созопол, както и зоолози, историци и архитекти.


Изданието е особено богато на съвсем нова историческа и археологическа информация за Бургас и Бургаския регион. Редица материали са подчертано приносни – като например публикациите за архаичната епоха на полуостров Хрисосотира в Черноморец, неизвестни данни за археологическите обекти в землището на село Миролюбово, интересни типове монети и медальони от Несебър и Емона, съвсем нови данни за византийските печати от Бургаския музей, неизвестни находки от Созопол, откупени преди близо 100 години от Варненския музей, и мн. др., казаха от управата на музея в Бургас и добавиха, че в сборника заслужават подчертано внимание и историческите статии.


Там има съвсем нови данни за възрожденската иконопис в Бургаско, за общинските такси и налози в Бургас след Освобождението, промишленото производство в града преди Освобождението, създаването и функционирането на Рибната борса в Бургас, създаването на туристическата инфраструктура по Южното Черноморие.