Европейския съюз: Разследването на СЗО за произхода на пандемията е недостатъчно и не постигна категорични резултати

53
0

Лидерите на страните членки на Европейския съюз призоваха днес за извършване на свободно от ограничения разследване за произхода на пандемията от КОВИД-19, установен първоначално в Китай. Апелът е отправен на фона на критики към разследването, проведеното от Световната здравна организация , предаде Ройтерс.


Разследването на СЗО през януари и февруари бе „недостатъчно и не постигна категорични резултати“, заяви миналия месец мисията на САЩ в централата на ООН в Женева и призова за навременно, прозрачно и базирано на доказателства повторно разследване, включително в Китай.

„Разследващите имат нужда от пълен достъп до всичко, което е необходимо, за да намерят наистина източника на тази пандемия“, каза днес на пресконференция в Брюксел председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Светът има право да научи какво точно се е случило, за да може да си вземе поуки“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.


„В Европа повече от 50 процента от пълнолетното население е получило най-малко първа доза“ ваксини, каза Фон дер Лайен на същата пресконференция. В ЕС живеят близо 450 милиона души, отбелязва ДПА.

„Нещо повече, 100 милиона европейци вече са напълно ваксинирани“, добави председателката на ЕК.