Нидерландия въвежда приложението CoronaCheck от 23 юни

686
0

От 23 юни ваксинираните хора в Холандия вече няма да трябва да показват отрицателен тест Covid-19, за да имат достъп до атракции или да присъстват на събития.

От този ден приложението CoronaCheck ще показва сертификати за ваксинация, заяви министърът на здравеопазването Уго де Йонг пред парламента. Понастоящем приложението може да покаже само наскоро дали потребителят е тествал отрицателно за Covid-19. В крайна сметка приложението ще покаже дали потребителят е бил ваксиниран срещу болестта или наскоро се е възстановил от Covid-19 и следователно дали има имунитет.

Според Де Йонг сертификатът за ваксинация ще бъде добавен от 23 юни. Но дали това веднага ще бъде използвано за всички ваксинирани жители на Нидерландия, предстои да пъде потвърдено допълнително. Институтът за обществено здраве RIVM все още се бори с изоставане при получаването на всички ваксинации в централната си база данни, която приложението също ще използва. Приложението е предназначено да улесниорганизацията при посещение на футболни мачове, посещение на фестивали и дори пътуване в чужбина. От съображения за поверителност приложението ще показва само датата на раждане и инициалите на потребителя.