Германия обяви въвеждането на приложението CovPass до края на юни

274
0

Германските здравни служители представиха тази национална версия на цифровия пропуск за ваксинация срещу COVID-19, приложение за смарт телефони, което ще позволи на напълно ваксинираните германци лесен начин да докажат статута си.

В разговор с репортери в Берлин германският министър на здравеопазването Йенс Шпан каза, че германците, които са били напълно ваксинирани, могат да използват приложението, известно като CovPass, на своите смартфони, за да им дадат достъп до ресторанти, музеи или други места, които изискват доказателство за ваксинация. Здравният министър каза, че хората, които се ваксинират, ще получат писмо или сертификати по имейл, за да ги качат в приложението, а хората, които вече са били ваксинирани, ще получат своите със задна дата. Той каза, че ще отнеме време, за да се нагласи абсолютно всичко до последния детойл, но каза, че сертификатите и приложението трябва да са достъпни за всички в Германия, които са напълно ваксинирани до края на юни.

Шпан каза, че все още ще бъдат уважени издадените от СЗО сертификати за ваксинация. Но той каза, че идеята е да се използва приложение, което е съвместимо с подобни приложения на тези, които се въвеждат и другаде в Европа. „Целта е този цифров сертификат за ваксинация да може да се чете в Хелзинки, Амстердам или на Майорка и с това ние като Европейският съюз определяме стандарт, който досега в света несъществува“, каза той. Европейският парламент в сряда одобри мярка за установяване на цифров сертификат COVID-19, позволяващ пътуване из целия блок за тези, които са напълно ваксинирани.