Бизнес компании във Великобритания са върнали почти 1 млрд. паунда обратно на правителството

2 636
0

Британските фирми са върнали на правителството над 1 млрд. паунда в предварително заявени плащания, след успешното преодоляване на рецесията от Ковид. Искане за свобода на информацията, изпратено от Financial Times, разкрива, че 709 милиона британски паунда, заявени чрез схемата за запазване на работното място за коронавирус, сега са изплатени на HM Revenue и Customs от бизнеса.

Още 319 милиона британски паунда са върнати на HMRC, след като счетоводни грешки са докладвани и доведоха до някои компании да върнат средства по претенции. Редица известни компании съобщиха, че са върнали обратно пари през последната година, включително Primark, Games Workshop, Asos, Ikea, Watches of Switzerland и Halfords.

Според схемата правителството изплаща 64 милиарда паунда до средата на май, за да субсидира заплатите на работниците през цялата пандемия. Първоначално трябваше да продължи от април 2020 г. до края на лятото, но сега беше удължен до септември тази година. Фирмите в някои индустрии, които не са били толкова силно засегнати от рецесията, включително строителните гиганти и компаниите за търговия на дребно със силно онлайн присъствие, са били под натиск да върнат своите последващи плащания, преди да дадат бонуси.