Снимка: mzh.government.bg

Трима души са задържани за злоупотреба с над 100 000 лв. европейски фондове

10
0

Специализирана акция за противодействие на нарушения и престъпления, свързани с усвояване на средства от европейски фондове за развитие, е проведена от ОД на МВР-Сливен със съдействието на Държавен фонд „Земеделие“-София, съобщиха от полицията.

На 7 юли служители в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, районните управления в Сливен, Нова Загора и Твърдица, съвместно с екипи на ДФЗ-Ямбол, и Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен са извършили проверки на 13 регистрирани животновъдни обекта в общините Сливен, Тунджа и Гурково.

След извършените полицейски действия са установени множество нарушения, несъответствия и липси с подадените към фонд „Земеделие“ данни. В 12 от обектите не са установени живи животни.

На някои от обявените адреси за отглеждане на животни проверяващите не са намерили съществуващи сгради или такива годни за тази цел. Открити са непоставени ушни марки на дребни и едри преживни животни, които са декларирани и заявени за подпомагане по директни плащания през стопанската 2021 година.

По първоначални данни субсидията, която e трябвало да бъде получена за стопанската година, въз основа на подадените неверни данни към Държавен фонд „Земеделие“ е за над 100 000 лева.

Трима души са задържани за 24 часа. Работата по извършените проверки продължава.