Снимка: ThinkStock/Getty Images

Австрия: 5 причини да се пенсионирате в страната

2 452
0

Оттеглянето в чужбина е мечта за много хора, като Австрия се превръща в популярно място за тази цел. Австрия е известна с висок жизнен стандарт, така че не е изненадващо, че е привлекателно място за живот за хора от цял ​​свят – включително пенсионери.

Обрат: Австрия затяга мерките на 22 юли, въпреки че планираше облекчаване на същата дата

Дори има специална виза за пенсионери, известна като разрешение за заселване, която предлага на финансово независимите хора възможността да се пенсионират в Австрия и да живеят в страната дългосрочно.

Австрия: Глоби от 90 евро налага полицията на всички, които нарушават 3G правилото

Но какво прави живота в Австрия толкова благоприятен за пенсиониране?

Това е комбинация от безопасност, достъпни разходи за живот, достъп до природата и оживен културен пейзаж.

Достъп до природата

Австрия е известна като столица на зимните спортове в Европа и се радва на едни от най-добрите условия за ски в света. Това е голяма атракция за активните пенсионери, които търсят някъде да се отдадат на зимни спортове и други планински дейности – особено в провинциите Тирол, Форарлберг и Залцбургерланд.

Австрия обаче не е само за проучване на Алпите

Жителите на Виена и други големи градове също са в непосредствена близост до природата, което прави страната идеална за туризъм, плуване в езера, посещение на лозарски райони или просто наслада на чист въздух.

Достъпни жилища

Не е тайна, че Виена многократно е гласувана за най-приятния град за живеене в света в продължение на много години.

Причината за това е високото качество на живот, на което жителите се радват с достъпни жилищни разходи, надеждна транспортна мрежа и ниска безработица.

Но Виена не е единственото място в Австрия, където жителите могат да се радват на високо качество на живот. В много части на страната разходите за жилища са достъпни в сравнение със страни като Великобритания и САЩ.

Например средният наем за тристаен апартамент в центъра на града в Австрия е 1357 евро, докато извън центъра на града е 1030 евро.

Това прави наема в Австрия средно с 31,53 процента по-евтин от САЩ и с 13,25 процента по-евтин от Великобритания.

Безопасност

Австрия има глобална репутация на безопасно място за живеене и това е подкрепено от Глобалния индекс на мира от Vision of Humanity, който слага Австрия на шесто място.

Австрия също има едно от най-ниските нива на престъпност в Европа и насилствените престъпления са рядкост, което я прави търсена дестинация.

Здравеопазване

Важно съображение за пенсионерите е достъпът до добро здравеопазване, което е нещо, което е широко достъпно в Австрия.

Според Expatica, австрийската здравна система е „отлична и достъпна“.

За достъп до здравни грижи в Австрия обаче е необходима застраховка (без голяма такса). Това е и изискване за предоставяне на разрешение за заселване на пенсионерите.

Но веднъж осигурено, здравеопазването е универсално за всички законно пребиваващи в Австрия, независимо от възрастта или доходите на човек.

Култура

Културното и интелектуално наследство на Австрия е оформено от Моцарт, Бетовен и Зигмунд Фройд, както и от Австро-Унгарската империя.

Музикалното наследство на страната доведе до оживена културна сцена със събития като Залцбургския фестивал и известния Новогодишен концерт на Виенската филхармония, които се провеждат всяка година.

Всъщност Виена е известна като столицата на класическата музика и не липсват концерти, на които да се насладите с 15 000 събития в дневника на концерта на града (в непандемични времена).