Снимка: Wikimedia Commons

От 19 юли: Чехия актуализира правилата за пътуване, карантина за пристигащи от рискови страни (ОБЯСНЕНО)

1 107
0

Белгия, Дания, Финландия, Франция, Лихтенщайн, Гърция и Мадейра ще преминат към оранжева зона – среден риск в най-новата чешка карта за пътуване, валидна от понеделник, пише в съобщение за пресата здравното министерство.

Освен това Андора, Люксембург, Малта, Холандия и Азорските острови ще преминат към високорисковата червена категория.

И Кипър, който сега е в червената категория на чешката карта за пътуване, ще премине към много рисков тъмночервен от понеделник, 19 юли.

Министерството актуализира картата си за пътуване веднъж седмично въз основа на данни, издадени от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

От понеделник зелените държави в Европа с нисък риск от инфекция ще бъдат Албания, Австрия, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Естония, Германия, Исландия, Италия, Косово, Латвия, Литва, Унгария, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Полша, Румъния, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария и Ватикана.

Сред неевропейските страни Австралия, Канада, Хонконг, Израел, Япония, Ливан, Макао, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, САЩ, Тайван и Тайланд също са в зелено.

Оранжевата категория, показваща умерен риск, ще включва зелените в момента Белгия, Дания, Финландия, Франция, Гърция, Лихтенщайн и Мадейра от понеделник; те се присъединяват към Ирландия и Монако в тази категория.

Андора, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Испания, Балеарските острови и Азорските острови ще бъдат червени, което показва висок риск от инфекция с Covid-19.

Всички държави, които не са споменати по-горе, попадат в категорията с много висок риск в тъмно червено или в черната категория на екстремен риск, посочена по-долу.

При пристигане в Чешката република от зелени и оранжеви страни, пътниците трябва да попълнят формуляр за пристигане и да се подложат на тест за антиген или PCR за Covid-19 или преди пътуването си, или най-късно пет дни след пристигането си.

При пристигане от червена и тъмночервена страна, PCR тест е задължителен между 5-14 дни след пристигането. До провеждането на теста пътниците трябва да останат под карантина. Тестване преди пристигане се изисква и от тези, които използват обществения транспорт, включително авиокомпаниите, за да влязат в страната. Формулярът за пристигане също трябва да бъде попълнен.

Горните изисквания за тестване и карантина не се прилагат за хора, които са завършили своята ваксинация Covid-19 преди поне 14 дни, или тези, които са се възстановили от Covid-19 през последните 180 дни. Те все пак трябва да попълнят формуляра за пристигане.

Министерството на здравеопазването препоръчва хората да не пътуват до страни с висок риск от инфекция. Те са Ботсвана, Бразилия, Колумбия, Есватини, Индия, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Непал, Парагвай, Перу, Русия, Южна Африка, Танзания, Тунис, Замбия и Зимбабве.