Снимка: istockphoto.com

Великобритания: Данъкоплатците ще носят тежестта от пандемията „в продължение на десетилетия“, сочи доклад

2 093
0

Данъкоплатците във Великобритания ще поемат разходите за Covid „в продължение на десетилетия“, а разследване няма да има достатъчно скоро, за да се извлекат уроци от пандемията, заявиха депутати.

Великобритания: Пътуващите до и от Острова трябва да бъдат подготвени за големи опашки на летищата

В два нови доклада Комитетът по публичните сметки посочва, че реакцията на властта на кризата е изложила данъкоплатците в Обединеното кралство на „значителни финансови рискове“.

Предупреждение за опасно време във Великобритания – могат да бъдат спрени и фериботните услуги

Депутатите атакуваха и държавните разходи за неизползваем защитен комплект.

Министерството на здравеопазването заяви, че има „процеси“, за да се гарантира, че разходите дават стойност на парите на данъкоплатците.

В междупартийните доклади, публикувани в неделя, PAC заяви, че данъкоплатецът ще бъде изложен на „значителни финансови рискове за идните десетилетия“, като прогнозните разходи за правителствените мерки вече са достигнали 372 млрд. Британски лири през май.

Сега държавният дълг на Обединеното кралство е над 2,2 трилиона британски лири, или около 99,7% от БВП – процент, който не се наблюдава от началото на 60-те години. Само през юни лихвите по дълга струват £ 8,7 млрд.

Председателят на PAC Дам Мег Хилиър каза: „С ослепителните суми, похарчени досега за мерките на Covid, правителството трябва да е ясно сега, как ще се управлява това в бъдеще и за какъв период от време.“