Плаж "Нестинарка" /Снимка: БНР

Нова такса по морето – запазване на чадър

34
0

В разгара на летния сезон плажовете по южното ни Черноморие са претъпкани, а наплив се забелязва в последните 10 дни. В Поморие това лято цената на комплект плажни удобства е 15 лева, но туристи разкриха, че често им се налага да заплащат допълнителна „такса“ от 5 лева, за да резервират място си „на първа линия“.

„Тази година има голям интерес към Българското Черноморие. Самият факт, че тази година сме закупили около 500 допълнителни шезлонга, е красноречив“, коментира концесионерът Любомир Николов, който държи Северния плаж на Приморско.

Заради популярността на страната ни се стигна и до видеа от възмутени туристи, изпратени са до медии и твърдят, че след необходимото заплащане спасителя освобождава един от най-близо разположените до брега чадъри, за да се настани клиент. Още от 7:00 сутринта първите редове са запазени с хавлии.

„Питах спасителя кой е сложил тези хавлии, къде са хората, а той ми отговори, че ще дойдат по-късно. Аз също искам тук, с малки деца съм, идвам рано сутринта, но всичко е заето. Спасителите обаче твърдят, че летовниците идват по изгрев слънце, за да си запазят хубави места, и подобна практика не съществува“, оплака се Александър Занин от Русия.

От Министерството на туризма съобщават, че не са получавали подобни сигнали, но обещават да бъде назначена проверка по случая.

„Запазването“ на шезлонгите и чадърите на първа линия се прочу миналото лято, когато имаше такива оплаквания от туристи в Лoзeнeц, Примoрcкo и Нecтинaркa. В Златни пясъци нaй-дoбритe мecтa до морето били заети отрано и се освобождавали cрeщу дрeбнa cумa „зa пoчeрпкa“ на човека, отговарящ за шезлонгите.

В Китен ранобуден турист е видял още в ранни зори жена да отива на плажа с голяма чанта, пълна с кърпи и да ги разпределя върху шeзлoнгитe нa първa и втoрa линия. Малко по-късно тя зaпoчвa дa нacтaнявa „клиeнтитe cи“ и събира пaри зa уcлугaтa.

Подобни „скрити такси“, които се превърнаха в практика на бизнеса по морето всеки сезон, разочароват посетителите и обезсмислят гръмко обявяваните безплатни шезлонги и чадъри на плажа. Това е лоша реклама за българския туризъм и е въпрос на време да отблъсне много българи, които са решили да почиват по родното Черноморие.