Снимка: БНР

София: Нови ускорени разписания за основните автобусни и трамвайни линии в града – какво се променя?

2 058
0

В София от 26 юли вече са в сила нови ускорени разписания за основните автобусни и трамвайни линии. Това обявиха от неправителствената организация „Спаси София“.

Ето какво написаха от организацията относно промените, без редакторска намеса:

Градският транспорт става по-бърз и привлекателен!
След поредица предложения на Спаси София и множество работни срещи десетки линии на наземния транспорт ще бъдат ускорени! Пътниците ще пътуват по-бързо, а градският транспорт ще стане по-привлекателен и конкурентен спрямо колите. Подобренията касаят:

Десетки автобусни линии, минаващи по основни коридори с БУС ленти като Цариградско шосе, Евлоги и Христо Георгиеви, България, Ген. Данаил Николаев и Сливница. Основни и натоварени линии като 11, 72, 76, 94, 204, 280, 305, 604 и др., които минават по БУС лентите, ще пътуват по-бързо, тъй като инфраструктурата го позволява.

Няколко трамвайни линии също така ще бъдат ускорени из целия град. Трамваи 3, 4, 6, 10, 11, 12 и 18 ще пътуват по-бързо както извън пиковите, така и в пиковите часове.

По предложение на Общината, се ускоряват и крайградски линии като 58, 59, 63, 64, 66, 69, 70, 93, 98.

Това е поредната крачка, която правим за подобряване на градския транспорт. Работим постоянно и се опитваме да накараме управляващите да правят повече за нови БУС ленти, обособени коридори за трамваите, по-комфортни и удобни спирки и ускорени разписания. Категорично не сме доволни от темповете на работа – подобни организационни подобрения не трябва да отнемат по една година. София има спешна нужда от размах и коренна промяна на градския транспорт, защото градът ни не може да си позволи да остане все така задръстен, замърсен и хаотичен!