Европа затяга мерките на фона на страхове от варианта Делта

46
0

Според предоставените данни вариантът Делта постепенно все по-доминиращ в Европа, което води до нови ограничения. Някои държави засилиха граничния контрол, като Малта забрани влизането на неваксинирани пътници, а Германия въведе по-строги карантинни правила за хората, пристигащи от Испания и Нидерландия. В по-широк план властите от Гърция до Италия и Франция до Португалия въвеждат реално ваксинационни паспорти за широк спектър от дейности, въпреки че повечето се отказват да използват този термин, станал възпламенителен.

Италия ще изисква доказателство за ваксинация чрез общоевропейския „зелен пропуск”, за да се прави каквото и да било – от посещение на музей, тренировка във фитнес зала или гледане на филм. Подобни правила във Франция предизвикаха два уикенда на протести, на които присъстваха десетки хиляди, включително крайнодесни активисти в събота. Но повечето възрастни французи са напълно ваксинирани и анкетите показват, че мнозинството подкрепя новите мерки.

В Гърция баровете и ресторантите вече могат да посрещат вътре само ваксинирани клиенти, ограничение, което Португалия въведе в началото на юли.

СЗО заяви в петък, че вариантът Делта вече е доминиращ в голяма част от Европа. А политиците цитират бързия възход на тази силно трансмисивна форма на Covid, за да оправдаят ходове, ограничаващи голяма част от обществения живот.

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за специфичните рискове, причинени от Делта, като миналата седмица банката гласува да запази своята обширна програма за стимулиране на Covid. „Повторното отваряне на големи части от икономиката подкрепя енергичното възстановяване в сектора на услугите. Но вариантът Делта може да намали това възстановяване в услугите, особено в туризма и хотелиерството”, заяви тя.

Настоящите данни показват, че вариантът Делта е с около 60% по-трансмитивен от варианта Алфа, който от своя страна е с 60% по-трансмитивен от оригиналния вариант от Китай. Твърди се, че 10 души, заразени с оригиналния щам на Covid, биха предали болестта на около 25 други хора, без ограничения като заключване или ваксинации. Но 10 души, заразени с варианта Делта се води, че ще ще разболеят между 60 и 70 души.