Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландия: Задължителното изискване за ваксинация за работа противоречи на Конституцията на страната

1 130
0

Тъй като възможността да се върнат в офиса приближава, някои компании в САЩ, като Google, заявиха, че ще изискват от служителите си да се ваксинират срещу Covid-19. Подобно изискване е забранено в Нидерландия, пише De Telegraaf.

Член 11 от Конституцията в страната гласи, че всеки има право да определя какво се случва със собственото му тяло. Това прави невъзможно работодателите да наредят на работниците си да получат ваксина срещу Covid-19 преди да се върнат на работа.

Освен ако правителството не изпълни спешна заповед, компаниите трябва да спазват нидерландското законодателство, заявяват профсъюзите FNV и CNV, както и организацията на работодателите VNO-NCW. „Правителството може да приеме извънреден закон, но премиерът Марк Рюте и здравният министър Уго де Йонге вече казаха, че не желаят да правят ваксинациите задължителни“, каза говорител на FNV.

VNO-NCW заяви, че смятат, че такова изискване не е необходимо за Нидерландия, тъй като вече има висока готовност за ваксиниране. „За разлика от Съединените щати, ние имаме много висока готовност за ваксинация“, заяви говорител на VNO-NCW. Следователно такъв закон би имал само незначителен ефект върху броя на хората, които искат да се ваксинират, твърди VNO-NCW.