Снимка: geosviat.com

Какво ще се промени в Испания през август – мерки, пътуване, правила (ОБЗОР)

1 188
0

Август може традиционно да е бавен месец в Испания, когато не се случват много неща, но тази година има много важни промени, засягащи всичко – от пътуване, до разходи за живот, официални документи, правила за Covid и др.

На 29 юли процентът на инфекциите в Испания за две седмици не се е повишил за първи път от повече от месец.

Все пак може да е твърде рано да се предполага, че страната е достигнала върха на инфекциите от петата си коронавирусна вълна.

Всъщност ECDC прогнозира на 16 юли, че Испания ще достигне процент на инфекция от 2400 случая на 100 000 през първата седмица на август.

Това изглежда като още по-невероятен сценарий, особено след като регионите на страната затегнаха ограниченията за ограничаване на инфекциите и националната кампания за ваксинация напредва със значителна скорост.

17-те автономни общности в Испания затегнаха всеки свой собствен набор от мерки за Covid, които ще останат в сила поне част от август.

Регионът Валенсия ще има полицейски час през нощта до 16 август в 77 общини с високи нива на инфекция (включително Валенсия и Бенидорм), а Каталуния също има подобен комендантски час.

Балеарските острови ограничават събиранията между хора, които не живеят заедно, а други региони, като Канарските острови, затварят баровете и ресторантите си рано.

Можете да научите повече за ограниченията, които в момента съществуват във всеки регион, в линка по-долу, но със сигурност може да се каже, че август ще бъде летният месец с най -строгите мерки за Covid след облекчаването на ограниченията през юни след четвъртата вълна.

Испания постигна целта си от 25 милиона души, напълно ваксинирани през юли, и в момента има по-висок процент на пълна ваксинация, отколкото всички други големи страни, включително САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

Още през април премиерът Педро Санчес си постави за цел да достигне 70 процента пълен имунитет сред 47-те милиона жители на Испания „до края на август“, цел, която изглежда осъществима при сегашните темпове.

Испанското министерство на здравеопазването обяви на 21 юли, че доставките на ваксини Moderna и Pfizer ще продължат да пристигат на стотици хиляди всяка седмица през август и че доставките на еднодозови ваксини Johnson & Johnson ще бъдат засилени.

Несигурно пътуване

Не е изненадващо, че около 80 % от хората в Испания избират да прекарат лятната си ваканция в страната си на пребиваване.

САЩ забраниха на граждани на Испания, които не са граждани на САЩ, да пътуват до страната, а Държавният департамент добави Испания към своя списък с препоръки „не пътувайте“.

Обединеното кралство е настроено да улесни ваксинираните британци в Испания да се върнат у дома без карантина, но до момента, в който актуализираните ограничения за пътуване на правителството на Острова бъдат публикувани на 4 или 5 август, Испания или някои от нейните региони може да бъдат преместени в така наречения жълт списък.

Германия също прекласифицира Испания като зона с висока честота, засягайки друг от основните туристически пазари на страната.

Така че, въпреки че Испания държи границите си отворени (някои ограничения, но малко забрани за пътуване или изисквания за карантина), други страни наблюдават отблизо високия процент на инфекция в страната и затягат пътуванията за тези, които се връщат от страната.

800 банкови клонове ще бъдат затворени през август

Ако имате сметка в Caixabank, BBVA или Sabadell, имайте предвид, че местният ви клон може да бъде затворен през месец август.

Caixabank ще затвори 50 офиса през традиционния лeтен ваканционен месец в Испания, BBVA ще свали капаците на 469 клона, а Sabadell временно ще затвори 288 клона.