Италия удължава и променя изискванията за карантина за влизащите в страната от някои държави

533
0

Италианското правителство обяви в четвъртък вечерта, че изискването за всички пътници от Обединеното кралство да бъдат поставени под карантина за 5 дни след пристигането им ще бъде удължено до следващия месец.

Италия първоначално възстанови изискванията за карантина и двойно тестване за всички пристигащи от Обединеното кралство (включително всеки, който е пътувал там през последните 14 дни). Това стана на 21-ви юни на фона на опасенията, породени от увеличаването на случаите на коронавирус във Великобритания, причинено от варианта Delta.

Правилото за карантина трябваше да приключи в петък, 30-и юли, но в четвъртък вечерта здравният министър на страната Роберто Сперанца обяви, че задължителната карантина ще остане в сила за всички пристигащи от Великобритания, включително тези, които са напълно ваксинирани. Според наредбата правилото ще остане в сила до 30-и август.

Подписана е и заповед за удължаване на ограничителните мерки по отношение на влизането в Италия от Индия, Бангладеш, Шри Ланка и Бразилия. 10-дневната карантина за неевропейски страни е потвърдена, с изключение на тези в препоръчания от ЕС списък, за които карантината е намалена на 5 дни.

Италианският здравен министър обяви, че Италия ще признае сертификатите за ваксинация или така наречените здравни карти за пътуващите от Обединеното кралство за използване в Италия. В страната ще започнат да се искат от хората да покажат своите зелени карти, за да влязат на определени места от 6-и август.

Не бяха добавени повече подробности относно това дали здравните карти и QR кодовете, съхранявани в приложението NHS на Обединеното кралство, ще бъдат разпознати.

За европейските страни и Шенгенското пространство, както и за Канада, Япония и САЩ режимът за влизане на изискванията за зелени пропуски е разширен.

Тъй като в момента Италия не прави никакви изключения за тези, които са ваксинирани, и със строги глоби за всеки, за когото се установи, че не спазва правилата, тази 5-дневната карантина се оказа голям проблем за много хора. Най-вече за тези, които планираха да посетят Италия това лято за по-кратки периоди. Дори тези, които планираха по-дълги пътувания, трябваше да преосмислят плановете си, не на последно място, защото ниското търсене доведе до намаляване на броя на наличните полети по маршрутите Великобритания – Италия.

Тази седмица Великобритания обяви, че от понеделник, 2-ри август, страната ще позволи на пътниците, ваксинирани в европейски страни (с изключение на Франция) да пътуват до Обединеното кралство, без да е необходима задължителната 10-дневна карантина.