Стефка Костадинова изкачи Олимп точно преди 25 години

24
0

На днешната дата преди 25 години, президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова попълни колекцията си с така дълго преследваното олимпийско злато. Въпреки превъзходството си в последните 11 години, с поуки от неписаните закони и рискове, които крие една олимпиада. Очаквано и наясно е, че няма да бъде лесно, но в името на мечтата си българката е абсолютно готова на всичко.

Събитията от 3 август 1996 година, в горещата вечер пред погледите на 85 000 зрители на „Сентениъл стейдиум“ в Атланта са едни от най-драматичните и паметни в историята на българския и световен спорт. Четвърт век по-късно ще си ги припомним:

За игрите в Атланта 1996 Костадинова заминава с ясното разбиране, че това е нейният последен шанс за олимпийската титла. С пристигането си в САЩ 20 пъти преодолява 205 см, абсолютен хегемон на фона на останалите в дисциплината ѝ, а за всички времена само 5 пъти е била достигано това постижение.

Квалификациите са преминати с лекота и първо място в групата, без нито един фаул. Във финала обаче среща поредното неочаквано препятствие, като противно на очакванията, гъркинята Ники Бакояни, която подобно на Ритър в Сеул 1988 прави състезанието на живота си.

И отново, както на предните олимпиади, височината 203 см се оказва рубиконът. До 201 см Стефка, Бакояни и Инга Бабакова вървят в пакет, като българката и украинката водят поради безгрешното си представяне на квалификациите.

На 203 см Бабакова отпада, но Бакояни от третия опит подобрява гръцкия рекорд. Стефка също преодолява 203 см от първи опит и все още е начело в класирането.

Летвата се издига на 205 см, а тук гъркинята се предава оставяйки Костадинова да прелети с успех и да вземе златото.

Стефка печели титлата на игрите Атланта в най-силното олимпийско състезание в историята на дисциплината. Девет жени преминават над 196 см, пет скачат над 199 см, а за медал са нужни минимум 201 см – „най-високият бронз“ в историята.

Сребърната Бакояни (Гърция) пък точно тогава преодолява уникалните за жените 33 см над собствения си ръст. Костадинова трябва да се справи с всичко това, плюс да подобри олимпийския рекорд с 205 см, за да триумфира със златото. И го прави с типичната си класа и очарование.

След толкова години преследване това отличие, златото в Атланта отвори на Костадинова клуба със световните знаменитости ставайки една от най-великите в историята на спорта.

На награждаването една сълза се отронва по бузата на Стефка, докато звучи българският химн и родното знаме се вее най-високо на „Сентениъл Стейдиум“. Вълнуващ миг за историята и щастлив край за една от най-хубавите приказки в световния спорт.

Олимпийски игри Атланта 1996, лека атлетика – скок на височина, 1–3 август, Олимпийски стадион „Сентениъл“ в щата Джорджия

Костадинова – първа в квалификационна група А със 193 см без неуспешен опит (180 – 185 – 190 – 193)

Костадинова победителка във финала с олимпийски рекорд 205 см, само с един неуспешен опит на 205 см (185 – 190 – 193 – 196 – 199 – 201 – 203 – 205)

Крайно класиране: Стефка КОСТАДИНОВА 205 см (олимпийски рекорд), Ники Бакояни (Гърция) 203 (изравнен олимпийски рекорд), Инга Бабакова (Украйна) 201 см.