Есенното издание на София Филм Фест – заглавия и специални гости

0
0

Специалните кино гости, които обичайно идват на София Филм Фест (СФФ) през март, този път ще видим между 14 и 30 септември, когато е есенното издание на 25-ия международен филмов фестивал.

„Срещни киното!“ – апелира мотото на филмовия форум.
Голяма част от лентите ще бъдат представени лично от техните автори.

Още в петък – 10 септември, в Дома на киното СФФ ще започне ретроспективата на Мика Каурисмаки, а следващия уикенд (18-19 септември) финландският майстор ще представи най-новата си творба „Една спокойна нощ“, разказа пред Радио София Светлана Дамянова от прес-отдела на СФФ (на снимката вдясно). Режисьорът ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към киноизкуството. В същия „финландски уикенд“ публиката ще може да се срещне с Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на великолепната Туве Янсон.

Официалното откриване на специалното издание на 25-ия София Филм Фест е на 14 септември на територията на Sofia Summer Fest с българската премиера на Брайтън 4– най-новият филм на Леван Когуашвили. Грузинският режисьор също ще дойде в София, за да представи творбата си лично, след триумфа му в Трайбека, където филмът му беше удостоен с три награди (за сценарий, най-добър актьор и най-добър филм) .

Светлана Дамяновадопълни, че българската публика ще се срещне лично с още един носител на Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум – прочутият румънски режисьор Кристи Пую, който ще изнесе майсторски клас в програмата на фестивала в Дома на киното.

Сред специалните гости на СФФ е и най-първият му гост – американският режисьор Лех Ковалски. Пред софийската публика той ще представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“.

На 15 септември ще бъде българската премиера на „Жените наистина плачат“ – най-новия филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова. Именно с това заглавие двете участваха в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това и на фестивалите в Сараево и Карлови Вари.

Президентът на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала и лично ще представи свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „Сляпата Вайша“ (номиниран за Оскар) и „Физика на тъгата“. Негова среща с публиката в традиционното публично интервюСофия – Град на киното“ в Дома на киното и в събота, 18 септември, акцентира още Светлана Дамянова.