Европейската комисия започва ново разследване срещу Google

2
0

Европейската комисия започва ново антитръстово разследване срещу американската компания Google във връзка с принудата на производителите да използват програмата на компанията в настройките по подразбиране. Това съобщи в четвъртък журналистът на новинарския портал MLex Сам Уилкин, цитиран от Агенция „Фокус“.

„В ЕС започна ново антимонополно разследване срещу Google. Този път поради евентуална принуда на производителите на устройства да използват Google Assistant като гласов асистент по подразбиране на устройства с Android“, написа Уилкин на страницата си в социалната мрежа Туитър.

Това не е първото дело, започнато от Европейската комисия срещу компанията. На 22 юни пресслужбата на ЕК обяви официалното започване на антитръстово разследване срещу Google.

Както бе отбелязано, причината беше господстващото положение на компанията на всички нива на системата за онлайн реклама. Ако Google бъде уличена в нарушение на европейските антитръстови правила, американска компания може да бъде изправена пред глоба до 10% от годишния си доход.