Снимка: БГНЕС

Кирил Петков и Асен Василев представиха план Б за бъдещето на „Марица-изток“

0
0

Индустриална зона и логистичен център – план Б за бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Това стана ясно от работна среща между представители на синдикатите от комплекса „Марица-изток“ и служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев.

В началото на срещата двамата подкрепиха с подписите си организирана от инициативен комитет подписка за запазване на енергийния комплекс и мините. Основна тема на дискусията беше постигане на общо споразумение за кандидатстване по Фонда за справедлив преход, който има 1 милиард и 300 млн. за въглищни региони и по Плана за възстановяване, по който се предвижда изграждането на 1000 мегавата пароцентрала на газ.


Като бивш служебен енергиен министър Василев изтъкна, че познава добре работата и проблемите в комплекса „Марица изток“, който произвежда 40 на сто от електроенергията на България и категорично застава зад запазване на енергийната независимост на страната ни. По думите му е необходимо бързо намиране на работещо решение за план А – запазване на „“Марица изток“, защото Европа е имала тежко лято с високи цени на електроенергията, цената на емисиите от електроцентралите са нараснали с 55 на сто и ако достигнат до 100 евро, е възможен икономически срив.

По думите на Асен Василев сред обсъжданите досега проекти са иновативни технологии за изгаряне на въглища, залесяване с бързо растяща дървесина, изграждане на екоматерии и соларна инсталация. Служебният министър на финансите призова синдикатите да не вярват на „продавачите на надежда“, които им предлагат инсталации на водород, защото това е изключително скъпо производство и цената на електроенергията ще нарасне много.


Кирил Петков припомни, че има тригодишен период, в който финансирането е осигурено. Той подчерта, че сега в индустриалната зона на Пловдив не достига работна ръка, а във фирмата, в която работи кума му, собственост на американска компания, най-ниската заплата е 2500 лева, а средната – 4500 лева.