Снимка: reuters.com

Заради Брекзит: До 2025 година ЕС ще изплаща общо 5 милиарда евро под формата на помощи

0
0

Европейският съюз ще разпредели общо 5 милиарда евро до 2025 г. на всички държави и компании, засегнати от споразумението за оттегляне на Обединеното кралство, потвърди Европейският парламент чрез изявление.

ВАЖНО: Великобритания променя списъците за пътуване, държавите в „червен списък“ се очаква да намалеят сериозно

Според съобщението такава сума би помогнала на компаниите, както и на държавите, които са били засегнати от споразумението за оттегляне, да се възстановят от такива щети, съобщава SchengenVisaInfo.com.

„За да помогнат на европейците да се адаптират към промените, през юли 2020 г. лидерите на ЕС се съгласиха да създадат резерва за коригиране на Brexit, фонд от 5 милиарда евро (в цените за 2018 г.), който да се изплаща до 2025 г. Страните от ЕС ще започнат да получават ресурсите до декември, след Одобрение от парламента. Очаква се евродепутатите да гласуват фонда по време на пленарната сесия през септември “, се казва в изявлението.

През периода, в който Обединеното кралство беше официално част от Европейския съюз, гражданите от двете територии можеха да се ползват от няколко предимства; от началото на тази година обаче започнаха да се прилагат нови правила.

Пътуването до страните от Европейския съюз беше много по-лесно за британските граждани, когато Обединеното кралство беше част от ЕС; сега обаче гражданите са задължени да спазват изискванията за пътуване, които всички граждани на трети държави спазват, включително паспортните правила и други изисквания, ако искат да продължат да живеят в страните от ЕС, в периода след Брекзит.