Депутати изслушват Рашков и Стоилов за последствията от санкциите „Магнитски“

19
0

Ден преди разпускането на парламента депутатите от временната комисия за установяване на последствията от санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ от САЩ, изслушва служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков и на правосъдието Янаки Стоилов. Те трябва да отговорят защо създадоха български списък на кабинета „Радев“, който бе атакуван дори от Еврокомисията като незаконен.

Още в началото на заседанието стана ясно, че Бойко Рашков няма да се яви да изслушването. Вместо него дойде заместникът му Енчо Мирчев. Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов също изпрати свои представители.

Комисиятагласува единодушно да пита институциите има ли депутати в настоящето Народно събрание, които са получавали каквото и да е финансиране от санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ или в т.нар. „черен списък“, създаден с решение на Министерския съвет, в който попадат всички свързани лица и фирми със санкционираните, съобщава „Дневник“.

Решението бе взето след предложение на депутата от „Има такъв народ“ Иво Атанасов, който упрекна председателя на комисията Надежда Йорданова („Демократична България“), че умишлено не е придвижила искането му повече от 20 дни, а по други искания се е произнасяла еднолично и е изпращала писма до институциите с искане за информация.

„Говорим за промяна, говорим за нов морал. Както се събират и изслушват министри и длъжностни лица и се събират доказателства за тези лица, така трябва да се знае от българското гражданство има ли депутати в настоящия парламент, които да са получавали парични средства с договори или под друга форма за участие в протестите миналата година“, заяви Иво Атанасов по време на заседанието на комисията.