Румен Радев: Необходимо е изсветляване на целия процес по провеждане на обществени поръчки

11
0

Свързаността и развитата транспортна инфраструктура са в основата на икономическото и социално развитие на всяко общество. Затова е необходимо изсветляване на целия процес по провеждане на обществени поръчки, сключване на договори и разплащане на задълженията към фирмите в пътния бранш. Това заяви президентът Румен Радев на среща с Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища“ и представители на Камарата на строителите в България, съобщиха от прессекретариата на президента.

В срещата е участвал също служебният министър на финансите Асен Василев.

Президентът е подчертал, че практиката на предишното управление с постановления на Министерския съвет системно да се заобикаля Законът за държавния бюджет, трябва да бъде прекратена. Процедурите за възлагане на обществени поръчки трябва да бъдат „чисти“, да има лоялна конкуренция, а договорите да се сключват на реалната им стойност. Държавният глава е призовал и за преустановяване на практиката стойността на сключен договор след вече извършена обществена поръчка да се надвишава в пъти с включването на нови дейности.

„Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят устойчиви решения за разрешаване на проблемите“, е заявил още Румен Радев.

Президентът откроил и необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, така че да бъдат ясни средствата, които ще бъдат отделяни за пътно-строителна дейност през годината, както и за поддържането и почистването на пътищата.