България падна с 19 места надолу по качество на живот

0
0

Третото годишно издание на индекса за цифрово качество на живот Ди Кю Ел (DQL) класира България на 45-о място сред 110 държави, съобщи за БТА компанията за киберсигурност Сърфшарк (Surfshark), която изготвя класацията.


Проучването, публикувано днес, обхваща над 6,9 милиарда души или 90 на сто от световното население и оценява държавите въз основа на съвкупност от пет основни стълба на дигиталното благосъстояние.


България показва силен резултат при финансовата достъпност на интернета (20-о място), но сравнително по-слабо се представя в качеството на интернета (34-о), електронната инфраструктура (64-о), електронната сигурност (51-о) и електронното правителство (49-о), обобщават авторите на изследването.


Като цяло страната ни слиза с цели 19 позиции надолу спрямо миналата година, когато заемаше 26-о място, и вече е 45-а в света и 29-а в Европа. Подиндексът за достъпността на интернета за страната ни бележи 55-процентов спад, а за качеството на уеб мрежата – понижение от 21 процента.


В световен мащаб България все пак се нарежда десета по скорост на мобилния интернет (80,62 мегабита в секунда) и сред първите 20 по достъпност на интернета, изтъкват специалистите. От началото на пандемията от Ковид-19 скоростта на мобилните данни в страната ни се е подобрила с 54 процента.


В Източна Европа заемаме 6-о място, а лидер в региона е Полша, следвана от Чехия и Словакия.
Електронната сигурност на България е една от най-слабите в Източна Европа, а в света сме чак на 51-о място по този показател.


Според авторите има какво още да се подобри в цифровото качество на живот в България. Те отбелязват, че страната изостава в електронната инфраструктура и само около 67 на сто от българите използват интернет. Изследването сочи, че и достъпността на мобилния интернет би могла да бъде по-добра. Като пример е дадено, че за да си позволят мобилни данни, хората в съседна Румъния трябва да работят шест пъти по-малко от българите. Освен това там широколентовият интернет е три пъти по-бърз, отколкото в България.


В сравнение с Румъния, България се нарежда по-ниско по качество на интернета, електронна инфраструктура и електронна сигурност, но се представя по-добре при достъпността на интернета и електронното правителство.