Куп нередности в „Топлофикация“ – София и газовата връзка с Гърция

1
0

Газовата връзка с Гърция, по която България очаква да получава предполагаемо по-евтин природен газ от Азербайджан, няма да бъде завършена преди пролетта на идната година. Това се разбра от изслушване в комисията по ревизията в Народното събрание. На него не дойде изп. директор на строителя на интерконектора „Ай Си Джи Би“ Теодора Георгиева. Председателят на комисията Мая Манолова остро я критикува и обяви, че заплатата й е над 10 хил. лв. месечно или от назначаването си преди 9 години е взела заплата от 1 млн. лв.

Манолова обяви, че Георгиева отказала да се яви в комисията с мотива, че ръководи дружество, в което българската държава (чрез Българския енергиен холдинг) има 50% дял, а не мажоритарен и няма задължение да идва, когато парламентът я вика.Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов разказа, че са правени много проверки по трасето от специалисти, които им споделили, че видели много малко работници в частта от трасето, където са минали. Обяви, че е трудно да се каже какъв процент от трасето е готово, защото за различните елементи процентът е различен като се позова на представители на строителя. Посочи, че до края на декември се очаква да бъде доставено оборудване от Италия, което също много се бави, но дори и да пристигне в този срок, монтажът ще отнеме много време. Посочи, че са водени разговори с Италия за доставките и с Гърция за строителството, за да се ускори то.

Изп. директор на холдинга (БЕХ), който държи 50% в „Ай Си Джи Би“ АД, Валентин Николов каза, че не е знаел за решението на Георгиева да не идва и обяви, че изпитва голямо неудобство пред депутатите. Напомни, че преди 4 години, когато отново е било на власт служебно правителство, е правен опит Георгиева да бъде отстранена, но другите акционери – „Посейдон“, в което по 25% притежават Италия чрез „Едисон“ и Гърция чрез ДЕПА, не са били съгласни и са поискали това да стане при редовно правителство. От думите му не се разбра дали има процедура и кой трябва да я изпълни, за да бъде сменена от поста Георгиева.

Манолова обяви още, че Георгиева е пропуснала да поиска в срок от строителя неустойка от 22.5 млн. евро.

Депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че е ако информацията за заплатата на Георгиева е вярна и също, че не е поискала от гръцкия строител дължимите неустойки за забава, то тя трябва да бъде отстранена и да бъде пратена „да си копае на село“, защото очевидно не е подходяща за поста си.