Социалните помощи се планира да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, а не както досега според така наречения "гарантиран минимален доход" - това е предвидено в проекта за промени в Закона за социалното подпомагане.

Проектът е внесен от Министерския съвет. Очаква се промените да влязат в сила на 1 януари 2023 година, съобщава БНР.

Диана Ковачева с писмо за проблемите на пенсионерите с пенсиите

Според действащите сега правила за закона,  месечните, целевите и еднократните социални помощи се определят на база гарантирания минимален доход.

Размерът му се определя от Министерския съвет и от 2018 година насам е едва 75 лева. Официално обявената линия на бедност за 2022 година е 413 лева.

Обвързването на социалните помощи с линията на бедността ще увеличи както обхвата на подпомагането, така и размера на самите помощи.

Промените предвиждат съкращаване от една година на шест месеца на срока, в който безработните, отказали участие в програми за заетост, се лишават от месечни помощи.

Борисов към българите: Когато се усетите ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска колана и ще ви предлага постни пици

От социалната комисия ще обсъдят и два проекта за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и които засягат удължаване на срока на експертните решения на ТЕЛК.